چگونه فروشگاه اینترنتی بسازیم
راه اندازی و ساخت فروشگاه اینترنتی یکی از کانالهای ورود به دنیای کسب و کار اینترنتی است. داشتن یک فروشگاه که بهصورت آنلاین محصولاتی را به کاربران ارائه میدهد در عین جذابیتهای بسیار زیاد، موانع
و مشکلاتی هم دارد. در این مقاله قصد داریم مراحل راه اندازی و ساخت فروشگاه اینترنتی را به شما آموزش دهیم. فروشگاه آنلاین (Online Shop) میتواند راه بسیار خوبی برای فروش محصولات شما باشد و راه و روشهای زیادی هم برای راه اندازی و ساخت آن وجود دارد. در ادامه با زرگراف همراه باشید.
تعریف فروشگاه اینترنتی
یک فروشگاه اینترنتی در اصل یک وبسایت اینترنتی است که بر روی آن از سیستمهای فروشگاهساز استفاده شده است. اگر هم وبسایت بهصورت اختصاصی طراحی شده باشد، یعنی یک سیستم فروشگاهی برای آن برنامهنویسی شده است.
برای ساخت فروشگاه اینترنتی در حال حاضر نیازی است در ابتدای از حرفهایترین برنامهنویسها دعوت به همکاری کنید تا برای شما سیستم فروشگاه اختصاصی طراحی کنند. با وجود سیستمهای فروشگاهساز که امروزه به صورت رایگان و برخی با هزینههای ماهانه و سالانه عرضه میشود، میتوانید خیلی راحتتر از آنچه فکرش را میکنید یک فروشگاه اینترنتی برای خود داشته باشید.
چرا فروشگاه اینترنتی راه اندازی کنیم؟
اگر شما تولید کننده یک محصول هستید و یا توانایی تامین کالا را دارید و میتوانید در یک دستهبندی موضوعی کالاهای مشخصی را از عمدهفروشها (Wholesalers) تهیه کنید، میتوانید مرحله فروش خود را به فضای آنلاین منتقل کنید. مراحل ابتدایی تامین، بستهبندی همگی در فضای واقعی انجام میشود و تنها مرحله سفارشگیری بهصورت آنلاین انجام میشود.
مزیت اصلی فروشگاه اینترنتی این است که شما برای پیدا کردن مشتری زحمت کمتری میکشید و حتی میتوانید به همهجای کشور خدمات و محصولات خود را ارسال کرده و درآمدزایی کنید. از طرف دیگر نیازی به حضور و برخورد فیزیکی و کلامی با مشتریها نیست و شما بدون آنکه آنها را ملاقات خود، محصولات خود را به آنها میفروشید.
فروشگاه آنلاین دقیقا باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
یکی از مواردی که باید به آن توجه داشته باشید همین مورد است. وقتی در خصوص فروشگاه آنلاین یا آنلاین شاپ (Online Shop) صحبت میکنیم، منظور فروشگاهی است که مرحله انتخاب کالا، ثبت سفارش و پرداخت هزینه بهصورت آنلاین انجام میشود. این شما در سایت و یا یک صفحه در رسانه اجتماعی خود اطلاعات کسب و کار خود را وارد کنید و افراد به شما تماس بگییرند و سفارش خود را ثبت کنند، با تعریف یک فروشگاه آنلاین تفاوت دارد. حتی اگر افراد سفارش خود را از طریق پیامرسانها (Messengers) و یا ایمیل به شما منتقل کنند، باز هم تفاوتی ایجاد نمیکند.
در واقع فرآیند انتخاب و پرداخت باید به صورت آنلاین انجام شود. کاربران شما میتوانند پیش آنکه تبدیل به مشتری کسب و کار شما شوند، از شما سوال بپرسند و شما آنها را راهنمایی کنید اما نباید سفارشگیری هم از همین طریق انجام شود.
یک فروشگاه آنلاین برای آنکه همه فروشگاههای اینترنتی شناخته شده باشد، باید دارای سیستمی برای سفارشگیری و پرداخت آنلاین باشد. شما باید محصولات خود را در سایت وارد کنید و سپس افراد از طریق همان سایت سفارش خود را ثبت کنند. بسیاری از شرکتها محصولات و خدمات خود را مشابه یک کاتالوگ در وبسایت خود قرار میدهند و برای سفارش از کاربران میخواهند که با آنها تماس بگیریند. این مدل از سایتها جز دستهبندی کسبهای آنلاین و فروشگاه اینترنتی بهحساب نمیآیند.
با وجود فروشگاههای اینترنتی بزرگ، هنوز کسی از ما خرید میکند؟
سوال و موضوعی که بسیاری بهعنوان چالش اصلی خود در هنگام راه اندازی فروشگاه اینترنتی از آن یاد میکنند همین سوال است. در مقاله پیشرفت دانش بازاریابی اینترنتی بهصورت کامل به این موضوع پرداختیم و توصیه میکنم برای رسیدن به این جواب حتما مقاله عنوانشده را مطالعه کنید.
از کجا شروع کنیم؟
در ادامه این مقاله سه قدم برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی با سرمایه و هزینه کم را به شما معرفی میکنیم. سیستم معرفی شده طبیعتا بهترین سیستم و طرح برای داشتن یک فروشگاه اینترنتی نیست اما مدل و روش مرسومی است که امروزه کسب و کارهای اینترنتی برای مدیریت هزینههای خود از آن استفاده میکنند.
مدل پیشنهادی و توصیه شده ما برای ساخت فروشگاه اینترنتی استفاده از دو سیستم سایتساز «وردپرس» و سیستم فروشگاهساز «ووکامرس» است. این دو سیستم بهصورت رایگان عرضه شدهاند و علاوه بر امکانات بسیار زیاد، از زبان فارسی و واحد پول ایران بهصورت کامل پشتیبانی میکنند. این مقاله قرار نیست آموزش مرحلهبهمرحله ساخت یک فروشگاه اینترنتی باشد. هدف این است که نقشهای را پیش رو شما بگذاریم که بدانید برای داشتن و ساخت فروشگاه اینترنتی باید چه مسیری را طی کنید.
امکانات فنی برای ساخت فروشگاه اینترنتی، نصب فروشگاه ساز و اتصال به درگاه پرداخت، وارد کردن محصولات و قیمتگذاری مراحل راه اندازی و ساخت فروشگاه اینترنتی است که در ادامه به بررسی هر یک میپردازیم.
مرحله اول) امکانات فنی برای ساخت فروشگاه اینترنتی
همانطور که مطرح شد برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی باید ابتدا یک وبسایت اینترنتی را راه اندازی کنید. برای داشتن یک فروشگاه ابتدا نیاز دارید که هاست – فضای میزبانی (Host) و دامنه (Domain) تهیه کنید. این خدمات توسط سایتهای ارائه خدمات میزبانی وب (Web Hosting) انجام میشود. تنها کافی در گوگل عباراتی مانند خرید هاست و خرید دامنه را جستجو کنید تا با بهترین سایتهای ارائه خدمات میزبانی آشنا شوید. کارهای فنی ابتدایی راهاندازی توسط این شرکتها برای شما انجام میشود و شما تنها باید هاست مورد نظر خود را انتخاب کنید.
هاست شما بهمعنای ساده، فضایی در اینترنت است که قصد دارید سایت و فروشگاه خود را روی آن قرار دهید. دقیقا مشابه خرید مغازه در سطح شهر. دامنه هم مشابه تابلو سردر مغازه شما است. دامنه آن آدرس اینترنتی است که افراد با وارد کردن آن، میتوانند به سایت شما برسند. در خصوص انتخاب هاست مناسب برای شروع کار باید گفت که برای مدیریت هزینهها، بهتر از هاستهای اشتراکی استفاده کنید. هاست اشتراکی لینوکس خارج کشور میتواند گزینه خوبی برای شروع باشد. توجه داشته باشید که از هر کجا که سرویس خریداری میکنید، هم میتوانید اطلاعات خود را منتقل کرده و یا سرویس خود را ارتقا دهید. پس نگرانی از بابت اینکه سرویس مورد نظر ما کافی نباشد و پاسخگو نیاز ما نباشد، بیمورد است. دامنه اینترنتی را هم میتوانید توسط همین سایتهای خدمات میزبانی ثبت کنید. برای مثال سایت فوربو از دامنهی .com استفاده کرده و دامنه zargraph.com را بهنام خود ثبت کرده است. شما هم پس از انتخاب نام مناسب برای فروشگاه خود میتوانید دامنه موردنظر را ثبت کنید.
پس از آنکه مراحل خرید هاست و دامنه توسط شما و شرکت خدمات میزبانی وب به اتمام رسید شما به یک پنل مدیریت سرور دسترسی خواهید داشت. لازم نیست هیچ کار خاصی را انجام دهید. تنها کار شما با این سرویس این است که باید سیستم مدیریت محتوا (Content Management Service) را روی آن نصب کنید. البته برخی شرکتها خودشان این نصب را هم برای شما انجام میدهند اما در صورتی که این کار را نکردند هم مشکلی نیست. نصب سیستم مدیریت محتوا بر روی هر مدل پنل مدیریت سرور چه سیپنل (C-Panel) چه دایرکت ادمین (Direct Admin) کار خاصی نداشته و میتوانید بهآسانی آن را نصب کنید.
مرحله دوم) نصب فروشگاه ساز و اتصال به درگاه پرداخت
بعد
از آنکه هاست و دامنه خود را فعال کردید و سیستم مدیریت محتوا وردپرس را
بر روی آن نصب کردید، نوبت به نصب فروشگاهساز میرسد. وردپرس افزونه (Plugin)های زیادی دارد. یکی از افزونههایی که ما در این قسمت با آن کار داریم، ووکامرس (Woocommerce) است. این سیستم فروشگاه ساز مشابه یک افزونه روی سایت وردپرسی شما نصب میشود. ووکامرس به شما این اجازه را میدهد که اطاعات فروشگاه خود را وارد کرده و رسما به سایت معمولی خود یک فروشگاه اضافه کنید. ووکامرس صفحهای بهنام پیکربندی دارد که در آن باید اطلاعات فروشگاه خود را وارد کنید.
سپس یک صفحه جدید در سایت شما ساخته میشود با عنوان فروشگاه /shop که میتوانید این عبارت انگلیسی موجود در آدرس بار را هم عوض کنید. با نصب و انجام پیکربندی بسیار ساده ووکامرس، از لحاظ تکنیکی شما یک فروشگاه اینترنتی دارید و تنها کافی است که محصولات خود را وارد آن کرده و شروع به کار کنید.
پس از ثبت درخواست درگاه پرداخت فروشگاه اینترنتی در سایت زرینپال کدی تحت عنوان مرچنت کد بهشما داده میشود که باید آن را در قسمت مربوطه در ووکامرس وارد کنید. پس از وارد کردن این کد مخصوص در ووکامرس، درگاه پرداخت به ووکامرس شما متصل میشود. سپس هر کسی که محصولی را در سایت شما سفارش دهد، برای پرداخت وارد زرینپال شده و از طریق درگاه پرداخت هزینه را واریز میکند. هزینه واریز شده به حساب زرینپال شما منتقل میشود و سپس میتوانید در سایت زرینپال درخواست تسویه حساب را بزنید تا پول به حساب بانکی خود شما واریز شود.
بهاین صورت شما میتوانید خیلی سریع فروشگاه خود را راه اندازی کرده و آن را به درگاه پرداخت بانک متصل کنید. تا به این قسمت با دو مرحله اول ساخت فروشگاه اینترنتی آشنا شدید، در ادامه با مرحله سوم که وارد کردن محصولات و قیمتگذاری است، مراحل ساخت فروشگاه اینترنتی را بهاتمام میرسانیم.
مرحله سوم) واردن کردن محصولات و قیمتگذاری
همانند اضافه کردن یک نوشته و مطلب در وردپرس، در ووکامرس هم میتوانید خیلی راحت به صفحه افزودن محصول رفته و محصولات خود را وارد کنید. عنوان و توضیحات محصول فسمتهایی است که باید آن را در ووکامرس کامل کنید. سپس تصاویر و همچنین قسمت مربوط به قیمت و مدل ارسال کالا را هم باید پر کنید. با توجه به فارسی بودن تمامی قسمتهای این بخش، با کمی بررسی و تست میتوانید بهراحتی به همه قسمتهای آن مسلط شوید. اما بهزودی در سایت، همانند بخش وردپرس، آموزشهایی را هم برای ووکامرس آماده خواهیم کرد.
وقتی شما محصولی را در ووکامرس ثبت میکنید در صفحه فروشگاه سایت شما نمایش داده میشود. وقتی برای محصولی عکس و قیمت را تعیین میکنید، کاربران با کلیک بر روی آن به صفحه توضیحات محصول منتقل میشوند. شما در صفحه توضیحات باید مشخصات کامل محصول خود را وارد کنید تا کاربر بهراحتی بتواند تصمیم به خرید کند. همانطور که مطرح شد در این مقاله قصد داریم مسیر و نقشه ساخت فروشگاه اینترنتی را بهشما آموزش دهیم. بهزودی در سایت فوربو حتما مقالاتی پیرامون نحوه نگارش توضیحات محصول منتشر خواهیم کرد.
مکانیزیم کار به این صورت است که افراد پس از اضافه کردن محصول شما به سبد خرید، وارد صفحه ثبت اطلاعات میشوند. کاربران باید اطلاعات خود را وارد کنند و سپس بر روی خرید نهایی کلیک کنند تا به درگاه پرداخت منتقل شوند. سپس از پرداخت کامل، سفارش در ووکامرس ثبت شده و شما با مراجعه به پنل مدیریت میتوانید لیست سفارشها و مشتریان خود را مشاهده کنید.
فرآیند ساخت فروشگاه اینترنتی و داشتن یک فروشگاه آنلاین برای کسانی که میخواهند با کمترین هزینه و سرمایه به فروش محصول برسند، به این شکل است. اما این همه کار نیست. شما حتما باید از تکنیکهای بازاریابی دیجیتال استفاده کنید تا راه و روش فروش محصول را فرا بگیرید.
روش دیگر راه اندازی فروشگاه آنلاین
در مدل مطرح شده در ابتدای مقاله خودتان صاحب کسب و کار خود هستید. طبیعتا مدل گفته شده بهترین روش داشتن و ساخت فروشگاه اینترنتی نیست زیرا شما به هیچکس دیگری وابسته نیستید و خودتان هر چیزی که بخواهید را در سایت خود برای فروش قرار میدهید. اما شاید بسیاری علاقه به داشتن یک فروشگاه اختصاصی برای خود نداشته باشد. وقتگیر بودن برای مقدمات راهاندازی شاید بهانهای باشد که برخی از ساخت فروشگاه اینترنتی پشیمان میشوند. بههر حال در مقاله چگونه محصولات خود را آنلاین بفروشیم؟ تمامی کانالهای فروش آنلاین محصول را بررسی کردیم. اگر قصد شما صرفا فروش یک محصول در کوتاهترین زمان است، توصیه میکنم مقاله پیشنهادی این بخش را مطالعه کنید. اما جدا از این روشها، استفاده از فروشگاهسازهای آماده هم روش دیگری برای داشتن یک فروشگاه آنلاین است. در این بخش به معرفی چندین سرویس فروشگاهساز آنلاین میپردازیم. فروشگاهسازهای آنلاینی که در ایران فعالیت میکنند و میتوانید از آنها استفاده کنید، عبارتند از: شاپفا، پرتال، سبد خرید، سی فایو، سازیتو و… تمامی سایتها خدمات مشابهی را در اختیار شما قرار میدهند. با عضویت در این سرویسها و انتخاب پنل موردنظر خود میتوانید بهآسانی محصولات خود را وارد کنید. تمامی کارهای فنی مانند قالب، تنظیمات سیستم مدیریت، درگاه پرداخت و… توسط این سرویسها انجام میشود و عملا نیازی نیست شما کاری انجام دهید. اما درواقع اعتباری که داشتن یک فروشگاه اینترنتی برای شما دارد را در این سایتها نمیتوانید بدست آورید، زیرا در نهایت بهعنوان یکی از فروشندههای سرویس آنان شناخته میشوید.