بهتر است قبل از معطوف شدن به موضوع طراحی وب سایت عناصر و اجزایی که در طراحی و توسعه آن دخیل هستند را معرفی کنیم.
وب سایت چیست؟
وب سایت مجموعه ای از منابع وب (web sources) مربوط به شبکه، مانند صفحات وب و محتوای چندرسانه ای است که به طور معمول با یک نام دامنه (domain) مشخص می شوند و حداقل در یک سرور وب (سیستمی است که توانایی پاسخگویی به مرورگر وب و ارسال صفحه درخواستی مرورگر را داراست – web server) منتشر می شود. برای مثال صفحات google.com و zarsite.ir نمونه هایی برای وب سایت هستند.
وب سایت ها از طریق یک شبکه عمومی، پروتکل اینترنت (IP) قابل دسترسی است مانند اینترنت، یا شبکه محلی (LAN) که توسط یک منبع یاب یکسان (URL)، سایت را شناسایی می کند. اگر با خواندن جمله پیشین دچار سردرگمی شده اید یا متوجه مفهوم آن نشدید به هیچ وجه نگران نباشید تا انتهای مطلب ما را دنبال کنید تا فهم آن برایتان آسان گردد.
تعریف و مفهوم برنامه نویسی
با مثالی برنامه نویسی را برای شما شرح خواهیم داد. برنامه نویسی مثل ساخت یک فیلم سینمایی است و برنامه نویس هم کارگردان فیلم است. تصویری که یک کارگردان از یک فیلم سینمایی دارد، با تصویر یک تماشاگر بسیار متفاوت است. یک تماشاگر سینما صرفاً رندر نهایی را مشاهده کرده و فیلم را براساس آن نقد می کند. اما یک کارگردان به دلیل داشتن اشراف کامل بر پشت صحنه، بسیار عمیق تر به این ماجرا نگاه می کند. به عنوان مثال شاید بسیاری از بینندگان تا به حال کلماتی مثل دکوپاژ و میزانسن را نشنیده باشند اما یک کارگردان باید حواسش به همه این موضوعات باشد. به زبان خیلی ساده، برنامه نویسی عبارت است از نوشتن دستوراتی که یک سیستم -مثل کامپیوتر- آنها را متوجه شده و دستورات ما را یکی پس از دیگری اجرا می کند. حال، یک زبان برنامه نویسی لغات، دستورات و قوانینی را در اختیار ما به عنوان یک برنامه نویس قرار میدهد که از آن طریق میتوانیم با کامپیوترها و سیستمهای کامپیوتری صحبت کنیم (دقیقاً به همان صورت که ما از واژگان زبان فارسی برای ارتباط با یکدیگر استفاده میکنیم و حرف همدیگر را می فهمیم!)
زبان های برنامه نویسی سایت کدامند؟
قبل از معرفی زبان های برنامه نویسی باید با دو نوع کد نویسی برای سایت آشنا شوید.
1- طراحی frontend (زبان های سمت کاربر) : یعنی طراحی قسمت های ظاهری وب سایت که با استفاده از HTML و CSS و JAVASCRIPT انجام می شود.
2- طراجی backend (زبان های سمت سرور) : که همان طراحی استخوانبندی سایت مانند بانک های اطلاعاتی , محل های نگهداری فایل ها و اطلاعات کاربران که با زبان های php ، ruby ، python ، asp و.. برنامه نویسی می شوند.
خب در این لحظه به معرفی زبان های برنامه نویسی می رسیم و در مورد هر کدام به شما توضیحی ارائه خواهیم کرد.
1- HTML
HTML مخفف شده عبارت HyperText Markup Language می باشد. HTML در حقیقت یک زبان برنامه نویسی محسوب نمی شود و اصلاحا به آن زبان نشان گذاری یا (Markup)گفته می شود که در سال ۱۹۹۰ تولید شد و برای طراحی وب سایت های بسیار ساده مورد استفاده قرار گرفت تا در سال ۱۹۹۱ اولین سایت اینترنتی به وسیله Tim Berners Lee توسط HTML نوشته شد و امکانات بیشتری به آن به مرور زمان اضافه گردید و با عرضه شدن نسخه 5 از این زبان در سال ۲۰۱۰ با نام HTML5 تغییرات ساختاری در طراحی وب سایت اتفاق افتاد و آغاز طراحی وب سایت واکنش گرا از همین سال بوجود آمد.
2- CSS
CSS مختصر شده از عبارت سه کلمهای Cascading Style Sheets به معنی «برگههای سبک آبشار» یا «برگههای آبشاری» است. آبشاری بودن برگههای CSS به این معنی است که استایل، کلاس یا هر چیزی که به یک برگه CSS داده شود، روی عناصر فرزند (Children) این برگهها هم تاثیرگذار خواهد بود. به عنوان مثال اگر شما رنگ متن را در یک برگه CSS قرمز تعیین کنید، این به معنای قرمز بودن تمام سرنویسها (هدینگ) و پاراگرافهای متنی است که قرار است در این برگه CSS نوشته شود. CSS عملا برطرف کننده ایرادات و کامل کننده ی HTML می باشد. تصور کنید که سایت شما شامل 100 صفحه بوده و شما آنها را تماما آن را HTML نوشته اید. بعد از یک هفته تصمیم گرفته اید تا فونت تمام کلمات را تغییر دهید. گفتن اینکه فونت تمام کلمات تغییر پیدا کند بسیار کار راحتی است و تنها یک جمله است. ولی آیا در عمل تغییر فونت 100 صفحه نیز به همان راحتی خواهد بود؟ در کل CSS باعث زیباتر و تمیز تر شدن کدهای برنامه نویسی شما می شود، تغییرات آنی را سهل کرده و دید شما را بیشتر به طراحی معطوف می کند تا سر و کله زدن با کدهای برنامه نویسی.
3- JAVASCRIPT
جاوا اسکریپت نیز برخلاف تصور بسیاری از افراد زبان برنامه نویسی به معنای اصلی آن به حساب نمی آید و درحقیقت زبان اسکریپت نویسی (scripting language) محسوب می شود که در مرتبه ای پایین تر از زبان برنامه نویسی(programming language) قرار می گیرد. جاوا اسکریپت برخلاف اسم آن محصول شرکت Sun Microsystem که زبان برنامه نویسی java را تولید کرد نیست. بلکه این اسکریپت توسط شرکت معروف Netscape طراحی شد و در نام اصلی آن در ابتدا LiveScript بود که بعدها به JavaScript تغییر یافت.از طریق این زبان اسکریپت نویسی جلوه های گرافیکی و ظاهری به وب سایت اضافه شد. برای مثال اسلایدر, تغییرات بدون پست بک سایت , افکت نوشته ها، جلوه های متحرک و تصاویر و امکاناتی از این دست که در زمان به بازار آمدن بسیار جذاب بود ولی امروزه استفاده از JavaScrip محدودتر از قبل شده است زیرا در پروسه بهینه سازی سایت ، بدلیل بالا بودن حجم برخی از کتابخانه های آن ، میزان لود اولیه سایت را بالا برده و برای سئو سایت مناسب نیست. کدهای جاوا نیز در فایلهای مجزایی با پسوند .js ذخیره شده و از طریق دستورات در صفحه فراخوانی می شود.
4- PHP
پیاچپی (PHP) یکی از پر طرفدارترین زبانهای پردازهنویسی (اسکریپتینگ) متن باز (Open Source) است که بیشتر برای طراحی برنامههای سمت سرور در وبگاههای پویا (Dynamic) مورد استفاده قرار میگیرد. PHP مخفف PHP: Hypertext Preprocessor (پیشپردازنده فرامتن) میباشد. پیاچپی در سال ۱۹۹۴ ایجاد شد. رسموس لردورف (Rasmus Lerdorf) ایجاد کننده اولیه آن بوده است ولی در طی زمان این زبان برنامهسازی، توسط سایر کارشناسان و برنامهنویسان تکمیل گردیده و به شکل کنونی آن درآمدهاست. پیاچپی از زبانهای پردازهنویسی تحت وب است. ساختار این زبان بسیار شبیه زبان سی (C) و زبان برنامهنویسی پرل (Perl) میباشد. شکل پذیری فوق العاده آن و نیز همگونی با اغلب بانکهای اطلاعاتی از قبیل MySql قدرت آن را افزایش داده است.
5- ASP
صفحههای سرور فعال (به انگلیسی: Active Server Pages یا به صورت مخفف ASP) اولین موتور اسکریپت مایکروسافت برای تولید دینامیک صفحات در سمت سرور است. اولین بار به عنوان یک Add on همراه IIS (سرور وبی است که ارائه دهنده آن شرکت مایکروسافت میباشد) در ویندوز NT4 عرضه شد. بعد از Windows 2000 Server به عنوان یکی از اجزای رایگان همراه آن بود. برنامه نویسی وب سایتهای ASP با اشیا درون ساخته همراه آن آسان تر شد.
6- Python
این زبان بسیار دوستداشتنی است و یکی بهترین همراهان برنامهنویسهاست. از ویژگی متمایزکننده آن میتوان بهسادگی و آسانیاش اشاره کرد. کسانی که میخواهند برای اولین بار برنامه نویسی را یاد بگیرند بهتر است با پایتون شروع کنند. پایتون یک زبان برنامه نویسی سطح بالاست. این زبان تمام فعالیتهای برنامه نویسیتان را پشتیبانی میکند، برنامه نویسی اپلیکیشن و وب سایت، مدیریت سرورهای شبکه، توسعهی هوش مصنوعی، نرم افزارهای تحت دسکتاپ و… را نیز در برمیگیرد. این زبان به بهترین نحو تمام این فعالیتها را بدون نقص انجام میدهد. حتی در دیگر زبانهای برنامه نویسی هم به شما کمک خواهد کرد. در شرکتهای خارجی و ایرانی پایتون یکی از پرکاربردترین زبانهاست.
7- Ruby
طراحی و توسعه زبان رابی به اواسط دهه ۱۹۹۰ بازمی گردد. منتشر کننده این زبان فردی به نام یوکیهیرو ماتز ماتسوموتو (Yukihiro Matz Matsumoto) بود. نسخههای متعددی از این زبان طی سال های متوالی توسعه یافت و نسخه پایدار آن در سال ۲۰۰۶ منتشر شد. از محبوبترین فریم ورکهایی که در چندسال اخیر برپایه این زبان توسعه یافته می توان Ruby on rails را نام برد که با شعار “کشف بن بست شکنانه برای کاهش موانع ورود به برنامهنویسی” شهرت دارد. الگوی طراحی برنامههای این فریمورک برپایه MVC است.
8- Perl
خیلی ها معتقدند که زبان Perl ، نسخه جدید زبان COBOL است . Perl همچنین مانند یک نوار مسیر عبوری برای اینترنت به نظر میرسد و بیشتر برای هماهنگ سازی پایگاه های اطلاعاتی با دیگر سیستم ها به کار می رود . بی شک تا زمانی که زبان های اسکریپتی و پویا مثل Perl ، PHP ، Python و Ruby متقاضی دارند ، زبان های اصلی مثل Java ، در پشت سر اینها می مانند و دلیل آن رشد روز افزون محبوبیت این زبان ها در میان افرادی است که توانایی های بالقوه و قدرت کاربردی اینگونه نرم افزار ها را درک کرده که باعث میشود نیاز به برنامه نویسان این زبان ها در جامعه رشد کنند .
تجربه کاربری یا UX
UX مخفف User Experience به معنای تجربه کاربری است و همانطور که از نامش پیداست به مفهوم تجربیات و احساسات کاربر دربارهٔ استفاده از یک محصول یا سرویس خاص یا وب سایت است. به بیان ساده تر، UX همان اثری است که در ذهن کاربران باقی می ماند. نخستین بار در تاریخ، فردریک وینسلو تیلور اولین پژوهش تجربه کاربری را انجام داد که در مورد تعامل کاربران با ابزارهایشان بود. طراح تجربه کاربری فردی است که تجربههای خوب و بد کاربران را ارزیابی می کند، و دقیقا نیازهای آنها را شناسایی می کند و برای حل مسائل آنها راهکار پیدا می کند. وظیفه این شخص، ارائه خدمات یا محصولات مورد پسند، ارزشمند، کارآمد، قابل استفاده، در دسترس و معتبر است.
چگونه وب سایت راه اندازی کنیم؟
راه اندازی وب سایت به طور کلی به سه بخش اصلی و کلی قابل تقسیم خواهد بود. این سه مورد شامل موارد زیر می شود:
- خرید و ثبت دامنه یا آدرس سایت
- خرید هاست فضای ذخیره اطلاعات
- طراحی و ساخت وب سایت
دامنه
دامنه (دومین یا دامین) در حقیقت نام وب سایت شما می باشد و در اصطلاح به نامی گفته می شود که وبسایت از طریق آن قابل دسترس خواهد بود. مثلا شما برای وارد شدن به سایت زرگراف باید اسم zarsite.ir را در مرورگرتان نوشته تا به زرگراف وارد شوید. هر دامین از دو بخش اصلی تشکیل شده است که بخش اول نام دامنه (به عنوان مثال zarsite) و بخش دوم پسوند دامنه ( به عنوان مثال ir.) می باشد. به شما پیشنهاد می شود برای آشنایی بیشتر با دامنه ها به مقاله تعریف دامین و انواع پسوند آن مراجعه کنید. همچنین اگر نحوه خرید یا ثبت دامنه را نمی دانید ما این قسمت از آموزش زرگراف ( آموزش خرید و ثبت دامنه ) را به شما پیشنهاد می کنیم تا با استفاده از این آموزش ها بتوانید قدم اول راه اندازی سایت را انجام دهید.
هاست
هاست (host) در زبان فارسی به معنی میزبان است و به یک محیط مجازی گفته می شود که بر روی یک سرور برای یک سایت فراهم شده است. حالا بر روی یک سرور ممکن است یک سایت قرار بگیرد ممکن است 100 ها سایت قرار بگیرد بسته به سرور و قدرت آن سرور می توان روی آن سایت قرار داد. هر چه پردازنده، رم و هارد دیسک سرور بیشتر باشد میتوان سایت های بیشتری رو روی آن قرار داد. همانند بخش قبل ما دو آموزش مجزای دیگر برای هاست به نام های تعریف هاست وردپرس و آموزش خرید هاست را برای شما مهیا کردیم تا قدم دوم را نیز پشت سر بگذارید.
ساخت و طراحی وب سایت
طراحی وب سایت نیز به سه دسته قابل تقسیم است که شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله آموزش گام به گام ساخت سایت بدون کد نویسی به قسمت طراحی و ساخت وب سایت مراجعه کنید و اطلاعات بیشتری را در این رابطه کسب کنید. در حال حاضر برای آشنایی شما فقط به معرفی کردن آن ها بسنده خواهیم کرد.
- استفاده از سیستم های مدیریت محتوای رایگان مثل وردپرس که به سادگی و بدون هیچ هزینه ای می توانید وب سایت خودتان را راه اندازی و طراحی کنید.
- استفاده از شرکت های طراحی اختصاصی وب سایت که با پرداخت هزینه معینی می توانید سفارش دهید و در زمان مقرر وب سایتتان را تحویل بگیرید.
- استفاده از سایت ساز های ایرانی که با پرداخت هزینه کمی می توانید وب سایتتان را به سلایق شخصی خودتان بسازید.
چرا طراحی وب سایت مهم است؟
بیلبورد ها و تبلیغات چاپی منابع خوبی برای تبلیغات محصولات شما هستند، اما این روزها مردم ترجیح می دهند تا در منازل خود با استفاده از اینترنت به دنبال احتیاجات خود بروند. یک مشتری کنجکاو قطعا قبل از انجام بیزینس با شما قصد بازدید از وب سایت شما و مقایسه آن با سایت های دیگر را دارد. در دنیای رقابتی بیزینس آنلاین لازم است که کار طراحی وب سایت را به دست خبرگان بسپارید. به دلیل این که خبرگان می توانند سایتی را طراحی کنند که شما برای انجام بیزینس با مشتری به آن نیاز دارید. زرگراف آماده طراحی سایت در رشت برای شما همراهان گرامی است.
طرح وب سایت شما بسیار مهم و موثر است، ۴ الی ۶ ثانیه زمان می برد که یک کاربر تصمیم بگیرد از وب سایت شما بازدید کند یا خیر. باید این را در نظر بگیرید که شما با مشتریان کنجکاو خود در وب سایتتان در حال ارتباط برقرار کردن می باشید، با این تصور، میزان اهمیت وب سایت شما مشخص خواهد شد. زمانی که شما در ارتباط با مشتری ناموفق باشید موجب از دست دادن آن ها و درآمدتان خواهید شد.
برای کسب و کار وب سایت گزینه مهمتری است یا شبکه های اجتماعی؟
اول باید این موضوع را بدانیم که وب سایت و هر شبکه اجتماعی مزیت های خود را دارا هستند و غیر قابل قیاس نیز می باشند. موثرترین و بهترین شکل حضور برای یک کسب و کار در فضای مجازی، دارا بودن وب سایت جامع و کاملی به منظور معرفی و فروش آنلاین خدمات و کالاهای خود است و سپس حضوری فعال و پر رنگ در شبکهها و رسانههای اجتماعی که به جذب مشتری بیشتر از طریق ترغیب مخاطبان به بازدید از سایت خود می باشد. در شبکه های مجازی معرفی مختصر و اطلاع رسانی کلی از زمینه فعالیت کسب و کار امکان پذیر است و سپس مخاطبان میتوانند با رجوع به سایت، اطلاعات کامل همراه با جزئیات خدمات و کالاهای قابل ارائه را دریافت و به صورت آنلاین اقدام به تهیه و خرید نمایند. یک وب سایت خوب در واقع خود یک شبکه مجازی پویا است که کاربران میتوانند ضمن مرور و بررسی کالاها و خدمات در آن اقدام به نظر دهی و رتبه بندی محصولات و خدمات نموده و با دیگران به راحتی به اشتراک بگذارند. در آخر می توان گفت که وب سایت و شبکه اجتماعی مکمل یک دیگر هستند و هر کدام جنبه مشخصی از کسب کارتان را پوشش خواهند داد.
هزینه وب سایت چگونه محاسبه می شود؟
در این بخش عامل هایی که در تخمین هزینه های یک وب سایت دخیل هستند را برای شما معرفی می کنیم و یک به یک نیز شرح آن خواهیم پرداخت.
- هزینه دامنه یا آدرس سایت
- هزینه هاست (محل ذخیره سازی سایت )
- هزینه طراحی وب سایت
- هزینه تولید محتوا برای سایت
- هزینه سئو (seo) یا بهینه سازی سایت
- هزینه پشتیبانی سایت
هزینه دامنه سایت
دامنه سایت یا همان آدرسی که به سایت شما منتهی می شود با پسوند مختلفی شناسایی می شود. این دامنه ها بصورت سالانه یا پنج ساله اجاره می شود و تا مادامی که پرداخت اجاره بها را انجام دهید سایت متعلق به شماست. در صورتیکه از پرداخت اجاره در موعد مقرر خودداری کنید دامنه مجددا آزاد شده و خریدار جدید می تواند مالک آن شود. در تصویر زیر می توانید از قیمت هایی که از وب سایت میهن وب هاست برداشته شده است با مطلع شوید.
هزینه هاست
اگر بخواهیم در مورد هاست یک توضیح ساده بدهیم باید بگوییم که هاست قسمتی از یک سرور همیشه روشن است که به صورت 24 ساعته به شبکه جهانی اینترنت متصل است و اگر اطلاعات وب سایتمان رو بر روی هاست قرار دهیم وب سایت ما در سرتاسر جهان در دسترس قرار می گیرد و دوستان و مشتریان ما می توانند با وارد کردن آدرس سایت (دامنه) در مرورگر (موبایل یا کامپیوتر) در هر لحظه از شبانه روز وارد سایت ما شوند و به تمام محصولات و خدمات عرضه شده توسط ما دسترسی داشته باشند. همچنین تصویر زیر از وب سایت میهن وب هاست می باشد که شما می توانید نمونه هایی از پلن های آن را مشاهده کنید.
هزینه طراحی سایت
در مورد اینکه داشتن یک سایت چه هزینه هایی دارد ، باید بگوییم که امروزه طراحی وب سایت با روش ها و تکنیک های برنامه نویسی مختلفی صورت می گیرد این اختلاف تکنیک و متد طراحی و البته سابقه یا مهارت طراح است که می تواند در تعیین قیمت طراحی وب سایت موثر باشد. ما نمی توانیم در مورد تمامی طراحان و روشهای قیمت گذاری آنها اعلام نظر کنیم اما می توانیم لیستی از عواملی که در قیمت طراحی وب سایت نقش اساسی دارند برای شما بیان کنیم.
- استفاده از cms های آماده مانند وردپرس و یا طراحی cms اختصاصی و سفارشی
- گرافیک و دیزاین تم یا همان قالب سایت
- وجود امکانات متفاوت
- امنیت طراحی
- پشتیبانی سایت
هزینه تولید محتوا
همه می دانند تولید محتوا پادشاه هست. یک سایت بدون محتوای مناسب و سئو شده نمی تواند در بین رقبا حرفی برای گفتن داشته باشد و از آنها در نزد گوگل پیشی بگیرد. تولید محتوا نیازمند دانشی ست که تجربه در آن نقش حیاتی دارد. هر سایت با توجه به نیاز خود لازم است بصورت منظم به تولید محتوا بپردازد. این محتوا جدا از جذابیت می بایست اصول نگارشی و سئوی مناسبی نیز داشته باشد. قیمت گذاری در تولید محتوا با توجه به کارایی و توانایی کارشناس تولید محتوا متفاوت است.
هزینه سئو سایت
سئو داخلی سایت با توجه به نوع قالب و زبان برنامه نویسی و همچنین حجم و نوع محتوا می تواند هزینه متفاوتی را برای بهینه شدن بطلبد. ضمن اینکه کارشناس سئو ممکن است برای موارد مختلف زمان متفاوتی صرف کند و این با توجه به تجربه کارشناس می تواند هزینه متفاوتی راب رای شما به ارمغان بیاورد.
هزینه پشتیبانی سایت
پشتیبانی فنی و سئوی سایت از مهمترین هزینه هایی ست که لازم است در پرداخت خود محاسبه نمائید. هر سایت با توجه به نوع فعالیت پشتیبانی های متفاوتی را می طلبد . مواردی که در پشتیبانی سایت شما موثر است بطور خلاصه در زیر آورده شده اند.
- بررسی روزانه ، هفتگی و ماهانه گوگل
- آپدیت منظم کدنویسی و قالب ها
- چک خطاهای سایت
- کانفیگ منظم سرعت و امنیت سایت
- بررسی نقش پیشرفت سایت در گوگل و بازدید
- تعیین مسیر حرکت برای تمامی اعضای سایت
چگونه از طریق وب سایت محصول بفروشیم؟
برای فروش محصول در وب سایتتان شما باید در صفحه اول نتایج جستجوی آن محصول باشید. برای مثال وقتی یک فرد کالا یا محصولی را جستجو می کند شانس فروش محصول شما با بودن در صفحه اول به مقدار بسیار فوق العاده ای افزایش می یابد که بودن در صفحه اول نیازمند سئو و بهینه سازی آن صفحه می باشد همچنین اعمالی نیز روی آن صفحه انجام می شود که تاثیر مثبتی را بر روی سئوی آن صفحه خواهد گذاشت.
طراحی سایت خود را به چه شخصی یا شرکتی بسپاریم؟
شرکت طراحی وب سایت شرکتی است که مسئولیت طراحی ظاهر وب سایت یا Frontend و همچنین برنامه نویسی سایت یا Backend سایت را بر عهده دارد. با توجه به اینکه افراد در شرکت های طراحی وب سایت به صورت تیم کار می کنند و هر کس بخشی از کار را بر عهده می گیرد و هر کس متخصص در حوزه کاری خود می باشد پیشنهاد ما به شما بدون شک انتخاب یک شرکت بر یک شخص می باشد. شما می توانید برای دریافت تمام خدمات ساخت سایت و اپلیکیشن اعم از طراحی وب سایت ، خدمات تولید محتوا در رشت ، سئو یا بهینه سازی سایت در رشت ، پشتیبانی و… به سایت ساز و فروشگاه ساز زرگراف مراجعه کنید. کارشناسان و متخصصان ما آماده یاری رسانی به شما و رونق کسب و کارتان هستند شما همچنین قادر هستید برای دریافت اطلاعات بیشتر با صفحه تماس با ما ارتباط برقرار کنید.